Minnestøtta ved Holåråa

Dette er mer enn bare en 3,6 km lang skogstur. Turen byr også på historien om en tragisk jagerflykollisjon over Ertvågsøya i 1956.

Ved startstedet for turen er det etablert en stor og fin turparkering. Dette er et fint utgangspunkt om man skal på tur til Skihytta, Nersetra, Holåråa eller Ertvågsfjellet.

Start med å følge skiltet mot skihytta. Om sommeren går man opp langs en fin og tørr skogsveg, og finner plutselig hytta i ei lita lysning i skogen. Her er det fint å ta en liten pause på verandaen før man fortsetter videre innover. Stien går mer eller mindre langs skitraséen opp mot Holaråa og skardet over til Mjosundet. Følg skilting mot «Minnestein». Underveis er det en del myr og bløte partier som må krysses.

Minnebautaen og området rundt

I 1956 kolliderte to jagerfly over Ertvågsøya, og de styrtet i dette området. Ved stien treffer man etter hvert på et skilt som peker til det stedet hvor det ene flyet styrtet og eksploderte. Piloten på dette flyet fikk skutt seg ut og overlevde ulykken. Går man de 70 meterne bort til kræsjstedet finner man fremdeles et krater med vrakdeler i.

Fenrik Arnfinn Skjøstads Minnestøtte 

Det andre flyet styrtet i et myrområde noen hundre meter lenger øst. Dette gikk ikke like bra, og piloten på dette flyet omkom i styrten. Også her kan man se krateret og noen gamle flydeler like ved. På myra ved ulykkesstedet er det satt opp minnebauta, infotavle om hendelsesforløpet, flaggstang og en benk til besøkende på stedet.