Padling

Kano, kajakk og SUP er på hver sin måte fine framkomstmidler for å oppleve naturen fra en annerledes vinkel. Hva man velger å padle vil avhenge av hva man ønsker å oppleve på turen og hvor man ønsker å padle.

Kano

Er man flere på tur sammen, og gjerne med småunger vil nok kano ofte være det mest hensiktsmessige fartøyet. En kano er veldig stabil, og tåler godt at unger lener seg over ripa for å plukke opp vannliljeblader og andre skatter. Kanoer har i tillegg veldig bra lasteevne slik at man kan ta med seg mer utstyr enn i de andre padlefartøy. Kanoer er ikke beregnet for bruk i grov sjø, og egner seg derfor best innaskjærs i vann og vassdrag.
I barmarkssesongen tilbyr HeimTur kanoutleie i Skjerlivatnet 15 minutter fra Kyrksæterøra. 

Familievennlig turbeskrivelse: Skjerlirunden

Kajakk

Selv om det finnes tandemkajakker, er de fleste kajakker laget for én person. Kajakk tåler grovere sjø, og man kan oppnå høyere fart enn med de andre padlefartøyene. Med noe erfaring kan kajakken padles langt ute i skjærgården. Utforminga legger imidlertid noe begrensinger på hvor mye bagasje hver padler har plass til. Start gjerne kajakk-karrieren med et nybegynner-/våttkort/sikkerhetskurs.

SUP

Navnet er en forkortelse for Stand-Up-Paddle, og beskriver teknikken som kreves for mest effektiv framdrift. Man står på et brett (tilnærmet surfebrett) og padler med ei åre med langt skaft. Den uerfarne vil jevnt over holde et lavt tempo. SUP egner seg best for lek i vannet og kortreiste opplevelser nær land. Siden man står oppreist får man et godt overblikk over den fascinerende verdenen som finnes under vannflata. Det lille man kan ta med seg bør pakkes i vanntette sekker.