Hintene til Den Gule Stolpen

I løpet av det halvåret som gikk fra "Den Gule Stolpen" ble lansert til den ble funnet, kunne man etter hvert være heldig å oppdage utplasserte hint av ulike slag. Noen var plassert ut som en fysisk gjenstand i det offentlige rom, mens andre, digitale hint, var å finne på HeimTur.no og den tilhørende facebooksida. Noen hint ledet rett mot stolpen på et eller annet vis, mens andre skulle eliminere områder å lete i. Ettersom tida gikk ble det stadig flere hint tilgjengelig. Flere av ledetrådene var utformet slik at to-tre hint (som ble riktig tolket) burde være tilstrekkelig for å kunne finne fram til stolpen.

Her er tidslinja:

7. mars
Den gule stolpen ble dratt inn i fjellet med pulk på en av de dårligste værdagene i denne perioden.

9. april
Våren var i anmarsj og turkonkurransen "Den gule stolpen" ble lansert på facebook uten brask og bram
Facebook. Den eneste opplysninga var at stolpen stod innenfor grensene til Heim kommune. 


20. april
Det første hintet ble plassert ut ved rasteplassen ved Ellingsgården på Søvasskjølen. Dette er litt utenfor kommunegrensa til Heim, og et av stedene hvor boka "53 toppturer i Heim" kan kjøpes: Hintet (bilde t.v. nedenfor) var en gul stolpe med QR-kode og en påmalt svart bokstav "I". Den kommer vi tilbake til senere...
QR-koden ledet til ei skjult nettside på Heimtur.no (bilde t.h. nedenfor). 

På nettsida stod det ei utfordring: Gjør som Pet Shop Boys 1:07 - 1:23.
I det oppgitte tidsrommet synger de:

...som er veldig beskrivende for området den gule stolpen befinner seg i. 
Det var også et bilde av ei firearmet kompassrose på nettsida. Kompassroser flest er åttearmet p.g.a. de også har med retningene nordvest, sørvest, nordøst og sørøst. Ettersom det bare er fire armer, gir det litt mer slingringsmonn på retningene, også "West". Dermed har man funnet en sektor som den gule stolpen skulle befinne seg innenfor:

Plasseringa til den gule stolpen er markert med gul prikk med svart ring. Det røde strekene burde være en rimelig grei sektor når man skal "Go West".

8. mai
Et stolpehint dukket opp ved "Fellesskapet" på Halsanaustan. På hintet var det et løst retningsskilt og en påmalt svart "M", som vi kommer tilbake til...
Ikke noe avansert hint, det var bare å snu bokstavene riktig vei (som på de aller fleste skilt), så viste det retningen til den gule stolpen.
QR-koden ledet til infosida for "Den gule stolpen".

Den blå linja på bildet under viser hvor pilen på Halsanaustan peker.


12. mai
På www.Heimtur. no/turer kom det til to nye turforslag til de tre som alt lå ute. Den ene turen fikk tittelen "Strålende nærtur?" Flere turer har kommet til på denne lista i ettertid.

Ved å følge denne linken kom man til en relativt romslig rutebeskrivelse til den gule stolpen. Det var ikke angitt hvor turen startet fra, og det var lite som anga hvor høyt man skulle.
I rutebeskrivelsen kunne man imidlertid lese at Bjørkalia (ikke bjørkelia) er bratt. Bjørkalia var ingen skrivefeil, men et stedsnavn som er søkbart på Norgeskart.no og som får to treff i Heim kommune.


18. mai
Et stolpehint poppet opp mellom rasteplassen og E39, rett utenfor Valsøya Camping.

Stolpen var påført en QR-kode som ledet til infosida for "Den gule stolpen".
Den var også påmalt en svart "I" som vi kommer tilbake til....
Øverst på stolpen kunne man lese "558". Hvis man gikk tettere innpå kunne man se at tallene er laget av små bokstaver (moh), forkortelse for meter "meter over havet". 


27.mai
I et innlegg på facebook står følgende:
"Samtlige fysiske hint er selvfølgelig påført den iøyenfallende signalgule fargen"
-En påminnelse om at det også finnes ikke-fysiske hint

6. juni
Det er ikke alltid man ønsker å bli observert, og ikke all nattaktivitet er kriminell aktivitet. På vei til et annet oppdrag, ca. kl 04:00 kom det opp en ekstra veiviser på skiltstolpen utenfor Wesselgården i Øragata på Kyrksæterøra

Ved å følge pilen fikk man et krysningspunkt med opplysninger fra andre hint:

Skjæringspunktet mellom retningen til veiviserne.


6. juni. En times tid senere:

Enda en gul stolpe dukket opp. Denne gang ved bautaen som markerer den gamle grensa mellom Halsa og Heim - En grensestolpe.
Gule grensestolper i Norge er firkantede, har svart topp og er alltid påført et tall, akkurat som den på bildet til høyre. Slike står jevnlig langs hele den Norsk-russiske grense.

Siden grensestolper ikke har bokstaver ble Heimturs grensestolpe (bilde t.v.) påført tallet 500 i grønn, hvit og rød farge, som viste til det italienske flagget, den italienske hovedstaden Roma og romertall 
500 = romertallet D
QR-koden på stolpen som ledet til infosida for "Den gule stolpen".


16. juni

Et facebook innlegg oppfordret til å legge turen til Grytvassfjellet og/eller Snøfjellet, for der kan man "finne nye fine naturperler og skatter i landskapet".

Samme dag ble den siste hint-stolpen ble satt opp på kommunal grunn øverst i boligfeltet på Vinjeøra. Stolpen var påført en hvit P på blå bakgrunn  -"Parkering", samt en rød "T". 

Her kunne man parkere og følge rutebeskrivelsen mot den gule stolpen anno 12. mai. Den røde T-en indikerer at man skulle starte med å følge turiststien. 

Dette hintet var beklageligvis delvis skjult en periode, ettersom en eller annen hadde dekket over P-en med sølvtape.

Hint-stolpen på Vinjeøra


Bokstavene
Fem stolper gav fem bokstaver. Plassér alle bokstavene på kartet, så får du straks svaret på hvor i Heim kommune den gule stolpen befinner seg:

13. juli

Ny påminnelse og indikasjon på at det fantes ikke-fysiske hint til konkurransen i et facebookinnlegg.


29. juli
I et facebookinlegg ble man blant annen relevant informasjon, også oppfordret til å se opp iblant hvis man skulle ut på jakt etter molter.  

Hint-rush i oktober

Høstferien skulle nå forberedes med tanke på å få folk ut på leting etter "Den Gule Stolpen". Dette skulle gjøres med jevnlige innlegg på facebook.

2. oktober

Dette facebookinnlegget som viser den gule stolpen ble lagt ut. En bekreftelse på hva slags terreng den ligger i, medførte at man kunne eliminere områder å lete i.
Flere valgte nå å bruke kommentarfeltet for å  tilgjengeliggjøre sin informasjon om hintene i denne konkurransen.

De to andre bildene i innlegget kom med avslørende informasjon om det første hintet som ble utplassert, ved Ellingsgården 20. april.

5. oktober

Enda et facebookinlegg med ny avslørende og samlende informasjon.

7. oktober kl 15:01
Epost ble mottatt om at stolpen nå var funnet. Følgende bilde var lagt ved eposten for dokumentasjon:

Bilder av plaketten på stolpen var ikke tidligere publisert ettersom nettopp det var dokumentasjonen på at den rette stolpen var funnet. Et slikt bilde ville jo også selvfølgelig ha avslørt plasseringa med en gang; Heim kommunes geografiske midtpunkt.


Hvor dette punket befinner seg, kan du se ved å klikke på denne linken til Norgeskart.no
Kartet er zoombart, og midtpunktet er markert med en rød prikk.Nederst: Et bilde av Heims midtpunkt. 
Derfra har man fin utsikt mot Leiråvatnet, Kyrksæterøra og Hemnfjorden